‘Space tech’ van JOHAN krijgt succesvolle koerscorrectie van NXTBIZZ

Het klinkt als een modern sprookje. Met hun systeem om prestaties van teamsporters te monitoren halen de founding fathers van JOHAN in één dag al 84.000 euro op via crowdfunding. Allerhande media duiken op de succesvolle startup. The sky lijkt the limit. Maar met de groei komen ook haarscheurtjes in het succesverhaal. Want een idee ontwikkelen is één, maar de onderneming die het gaat vermarkten op poten zetten is weer iets geheel anders. Met begeleiding van NXTBIZZ wist de space-tech van JOHAN snel weer de juiste koers te vinden.

Een startup komt met een idee waar jij je als investeerder helemaal in kunt vinden. Goed product. Niche in de markt. Serieuze ondernemers met wie je een klik hebt. Misschien een beetje onervaren nog, maar dat is inherent aan de meeste startups. Dat komt wel goed, denk je. Ja, dat komt wel goed – in een minderheid van de gevallen helaas. Startups komen na het eureka-moment van hun vinding in de fase dat ze een echte onderneming moeten gaan worden. Een onderneming waarin niet alleen het unieke product het verschil maakt tussen succes en falen, maar ook het management. Iets wat ook Robin van Kappel en Jelle Reichert van JOHAN hebben ondervonden.

Data mining in de amateursport
Met JOHAN – Join Our Human Analysis Network, met mogelijk een bewuste knipoog naar nummer 14 – ontwikkelden Robin en Jelle een systeem om bewegingen van veldspelers te analyseren. Die systemen bestaan al langer, maar zijn vanwege de kosten alleen betaalbaar voor Europese topclubs. Met JOHAN kan ook een amateurclub in het voetbal, het hockey of de rugby professioneel ‘data minen’. De twee oprichters studeerden beiden lucht- en ruimtevaarttechniek. Ook navigatiesatellieten worden ingezet voor het concept, dat daarom al ‘space tech’ is genoemd.

Twijfelen aan jezelf
Het leiden van een bedrijf is echter geen ‘space tech’, maar heel iets dat veel nuchterder is. Robin: ‘Je hebt een heel jonge organisatie waar jij ineens directeur van bent. Maar wat voor werkervaring heb je nu als je net begint? Ja, de ervaring van een paar bijbanen. Maar niet die om professioneel in een team te werken, en al helemaal niet om te leiden. En je hebt na twee jaar werknemers die ineens met dingen komen. Als je dan zaken niet goed regelt of de communicatie is niet goed, gaan dingen stroef lopen. Je gaat twijfelen aan jezelf: beschik ik wel over de juiste kwaliteiten om JOHAN naar een hoger niveau te tillen? Want mijn eigen belang is wel groot, maar niet zo groot dat ik het bedrijf ervoor op zou offeren.’

Aansturing blijft achter
Hoe analyseerde Peter van den Dool van NXTBIZZ de situatie bij JOHAN? ‘Twee enthousiaste ondernemers hebben veel energie gestoken in de technologie, de marktintroductie en de eerste sales. Nu JOHAN groeit en meer afhankelijk wordt van een team, blijft de aansturing van het team achter. Er kwamen haarscheurtjes in de bedrijfsvoering door beperkte capaciteit, frustraties en onduidelijkheden in de rolverdeling. Er bleek onvoldoende focus op de diversiteit van de teamsamenstelling en de behoefte aan pure commerciële vaardigheden van de oprichters en teamleden. Dit heeft geleid tot vertraging in de groei en inefficiëntie van de interne processen.’

Een zekerder gevoel
In een aantal sessies kreeg Robin van Kappel antwoord op zijn vragen. ‘Ik heb meer inzicht gekregen in mijn eigen kwaliteiten. Wat ik kan, maar ook wat ik niet kan. Als je dat van jezelf weet, dan kun je het beter plaatsen. Of je gaat eraan werken, óf je gaat het aanvullen op een andere manier. Dat geeft voor mijzelf een zekerder gevoel. Peter geeft je snel vertrouwen. Ook omdat je merkt dat het relevant is waar hij naartoe werkt. Het is niet zomaar babbelen, het wordt uiteindelijk heel concreet. Daarnaast heeft hij nog een paar testen met mij gedaan, als een soort bevestiging van de analyse die hij al heeft gedaan. In een eindgesprek is alles geëvalueerd en krijg je ook echt huiswerk mee: ga hier of daar wat mee doen.’

Overoptimistische ondernemers
Peter van den Dool kreeg bij JOHAN de bevestiging van de reden waarom NXTBIZZ in het leven is geroepen. ‘In discussies rond startups gaat het altijd om producten, ideeën of technologieën. Meer en meer
wordt het belang van verdiepend onderzoek naar de sleutelfiguren en het team achter de startup
relevanter. Zij zijn tenslotte naast het product of dienst de succesfactoren. Als je dat niet volledig scherp
hebt is het risico groot dat jouw investering teniet wordt gedaan.’
Het is een constatering die nog eens wordt bevestigd door Eduard Meijer. Met Navus Ventures is hij investeerder in een aantal startups. ‘De belangrijkste eigenschap van startende ondernemers is dat ze overoptimistisch zijn. Maar die ondernemer moet ook capabel zijn om de juiste mensen om zich heen te verzamelen. Hij moet inspirator zijn van het team, inspirator van de onderneming. Inzicht in eigen kunnen is essentieel, zeker het inzicht in de eigenschappen en de competenties waar een ondernemer zelf niet sterk in is.’ In een volgend artikel meer over het belang dat investeerders hechten aan een goede coaching van startups.

Begeleiding op vier terreinen

De begeleiding van NXTBIZZ concentreerde zich bij JOHAN op vier terreinen:

Persoonlijkheidsprofielanalyse. Heeft een kartrekker van een startup wel de kenmerken die in de diverse fasen vereist zijn? Daadkrachtig en sturend in de opstartfase, om in korte tijd strategische – korte – lijnen uit te zetten. En coachend in het daaropvolgende stadium, om het team te ondersteunen en de ontwikkeling van de medewerkers te stimuleren.

Leervermogen. Het wordt steeds belangrijker om snel te kunnen leren van fouten en er doen zich telkens nieuwe situaties voor. Doet een ondernemer daar lang over of hij snel mee in de veranderingen waarin de startup zich in bevindt, een snel veranderende wereld met bewegende concurrenten?

Emotionele Intelligentie. Wie is de ondernemer en hoe voelt hij zich? Belangrijke informatie wanneer je moet gaan samenwerken met partners, binnen het team en klanten. Voelt hij aan waar de behoefte ligt en hij kan hierop inspelen als verantwoordelijke persoon? Ook geeft dit inzicht in het feit of hij coachbaar is.

Leiderschapspotentieel. Heel simpel: tot welk niveau kan een initiatiefnemer van een startup uitgroeien? Wat heeft de onderneming en de investeerder aan jou op langere termijn?

Ben jij investeerder of eigenaar van een startup en ben jij nieuwsgierig naar de werkwijze van NXTBIZZ neem dan contact op via deze link

By | 2018-03-23T10:39:40+00:00 maart 23rd, 2018|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment