Leiderschapspotentieel is meetbaar geworden

Succesvol zijn als ondernemer vraagt om de juiste visie, passie, competenties en persoonlijkheid. Wanneer jij één van de sleutelfiguren bent binnen een startup is het van groot belang dat jij op de juiste plek zit. Als hoofdrolspeler ben jij, samen met jouw team, verantwoordelijk voor het laten groeien van de onderneming. Een belangrijke rol waarbij al jouw competenties en talenten op de juiste manier ingezet dienen te worden. Of is het verstandig dat jij plaats maakt voor een collega die wellicht beter in staat is om de groei te faciliteren?

Om te zorgen dat jij op jouw plaats zit binnen de organisatie werkt Nxtbizz met de tools van Thomas International om zo een compleet assessment aan te bieden. Een rapport van jouw persoonlijkheid, competenties, leervermogen en een indruk van jouw manier van samenwerken. Dit assessment is uitgebreid met een extra onderdeel waarin jouw leiderschapspotentieel in beeld gebracht wordt. Bij Nxtbizz kijken wij niet alleen naar het aandelen belang of de verwachting van de verschillende medewerkers, wij kijken naar de juiste plek voor jou! Gedreven vanuit jouw DNA.

De High Potential Trait Indicator (HPTI) identificeert leiderschapspotentieel. Het assessment maakt persoonskenmerken inzichtelijk en laat zien in hoeverre deze aansluiten op een bepaalde positie of functie, bijvoorbeeld senior leadership. Het assessment is eenvoudig, terwijl het invullen ervan een breed perspectief geeft van het potentieel van een persoon. Beter begrip van iemands persoonlijkheid en de wisselwerking met een bepaalde rol of functie maakt het mogelijk sterke punten verder te ontwikkelen en verbeterpunten te herkennen. Potentieel wordt zodoende optimaal benut, in een bij de persoon passende rol.

HPTI voor Leiderschapspotentieel
De HPTI helpt leidinggevenden de beste versie van zichzelf te worden. Dit objectieve assessment maakt het tevens mogelijk om de leiders van de toekomst te herkennen én te bekrachtigen. Een aandachtsgebied dat met name bij startups een zeer belangrijke rol speelt.

Zet HPTI voor Leiderschapspotentieel in om:
• Leiderschapsontwikkeling te stimuleren en ondersteunen
• Een boost te geven aan samenwerking tussen leidinggevenden
• Opvolgingsvraagstukken te verduidelijken
• Met meer zekerheid jong talent selecteren
• Versterken van het engagement van werknemers door krachtig leiderschap te realiseren
• Behouden van uitblinkend talent door ze te ontwikkelen richting een senior rol

Theorie
De High Potential Traits Indicator (HPTI) is ontwikkeld door Ian MacRae en Adrian Furnham aan de University College London (UCL) en High Potential Psychology Ltd.

De HPTI is ontworpen op basis van een ‘optimaal’ model; Dit model veronderstelt dat de persoonlijkheidseigenschappen van een persoon als ‘optimaal’ kunnen worden beschouwd op basis van de eisen van een bepaalde functie, zoals senior executive leadership.

De persoonlijkheidseigenschappen gemeten door de HPTI zijn als volgt:
• Aanpassing
• Competitie
• Nieuwsgierigheid
• Risico benadering
• Complexiteit
• Consciëntieusheid

De antwoorden op de vragen uit de test worden verwerkt en geplaatst in een model dat is opgebouwd uit de 6 persoonlijkheidseigenschappen. Die in een van de vier niveaus vallen: Laag, Matig, Optimaal of Overmatig. Te veel of te weinig van een eigenschap zullen voor- en nadelen hebben. Bepaalde eigenschappen kunnen aantonen dat er een groot potentieel is om te slagen, of dat er eigenschappen zijn die een risico vormen voor een ander succesvol persoon in de organisatie.

Betrouwbaarheid en geldigheid:
De HPTI is de afgelopen jaren ontwikkeld in samenwerking met deskundigen en professionals via onderzoeksprogramma’s en in samenwerking met onderzoekers aan de Hogeschool van Londen en High Potential Psychology Ltd.
De HPTI is uitgebreid gevalideerd en geoptimaliseerd voor werkplek applicaties na psychometrisch onderzoek met duizenden deelnemers, waarbij de verkregen data onderworpen is aan geavanceerde statistische methoden.

Ben jij benieuwd naar jouw potentieel en wil jij groeien naar de plek die jou past?
Neem contact op met Nxtbizz.

Nxtbizz b.v.
Peter van den Dool
www.nxtbizz.com
peter@nxtbizz.com
06-12328371

By | 2017-10-31T11:20:30+00:00 oktober 16th, 2017|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment