Van goed idee naar succesvolle business en de toegevoegde waarde van marketing

Gefeliciteerd! Je hebt een gat in de markt ontdekt. Hoe groot of klein dan ook: jouw idee helpt mensen, maakt de wereld beter, is onmisbaar en innovatief en wil je delen. Jij was er al een tijdje van overtuigd, maar je merkt dat anderen ook interesse tonen. Omdat ze geloven in jou en je concept. Je bent toe aan het zetten van de volgende stap richting een succesvolle business.

Wat heb jij te bieden?

Toen je startte met het omzetten van je idee in een bedrijf had je een droom. Als die droom was: veel geld verdienen dan kun je beter nog even verder dromen, want dat geld is altijd een resultaat van je acties. Wat had je voor ogen, waarom dacht je dat de wereld klaar zou zijn voor wat jij te bieden hebt? Die droom vertaald in duidelijke woorden en liefst ook in krachtige beelden, helpt je verder. Het helpt bij het pitchen voor investeerders, maar ook bij het duidelijk maken van je onderscheidend vermogen aan andere stakeholders. Je droom heel helder hebben maakt je sterk, duidelijk en authentiek.

Kies jij voor groei?

Hier kan een goede marketingstrategie je helpen om de volgende stap te zetten in de volwassenheid van je bedrijf. Misschien heb je al mensen aangenomen of sta je op het punt dat te doen. Je hebt gekozen voor groei en het zetten van de volgende stap brengt onbekende aspecten met zich mee. Marketing is er daar misschien één van. Want wat je wilt is vraag en aanbod samen brengen om je idee zo succesvol mogelijk te maken, om te zetten in daden én je droom te bereiken. Dat lukt je niet (meer) alleen, maar je bent geen specialist en hoe pak je het aan?

Marketing verbindt

Je hoeft geen marketingspecialist te zijn om je bedrijf succesvol te maken. Veel is gezond verstand gebruiken en (specialistische) hulp inschakelen als je daar aan toe bent. Het hoeft niet te betekenen dat je dingen mooier maakt dan ze zijn en overal lekkere sausjes overheen gieten. Liever niet zelfs! Jij bént jouw product of dienst en als je handelt vanuit passie en met overtuigingskracht, dan ben jij je sterkste marketinginstrument. Maar nadenken over hoe je je idee het beste over de bühne krijgt, gaat je helpen. Want je bent niet 24/7 persoonlijk beschikbaar en veel zoektochten naar oplossingen starten online bij Google. Bepaal de kernwaarden van je bedrijf en zorg dat je deze impliciet en expliciet bewijst. Deze combinatie maakt je uniek en helpt je als vanzelf om de juiste mensen aan je te verbinden: investeerders, klanten, nieuwe medewerkers en andere stakeholders.

Hoe pak je het aan?

De tijd van alleen maar zenden is voorbij. Daarom zet je niet jouw product of dienst centraal maar de gebruikers. Welke oplossing heb jij te bieden voor hun uitdaging(en)? Wat voeg je toe? Waar help je hen mee? Probeer niet alleen te kijken naar jouw onderscheidende eigenschappen (unique selling points) maar ook naar waarom gebruikers er voor zouden kiezen (unique buying reasons) om het aan te schaffen. Wie zijn die gebruikers eigenlijk? Is het een homogene groep of kunnen het meerdere groepen zijn met verschillende kenmerken? Hoe ga je ze bereiken? Waar kom je ze tegen, zowel off- als online? Hoe makkelijk ben jij daar vindbaar en bereikbaar?

Rationele en emotionele aspecten

Als je dat in kaart hebt gebracht denk je na over een sterke propositie en positionering. Welke expliciete argumenten ga je gebruiken om gebruikers te overtuigen. Bedenk hierbij, dat je ze niet gaat raken met alleen feiten. Het laten zien van jezelf, je passie en je doel maakt het geheel geloofwaardiger. Kijk dus niet alleen naar de rationele aspecten, maar neem ook de emotionele aspecten mee en denk na over het gedrag van hen dat je beoogt. Wat wil je dat mensen weten, denken, voelen en doen? Hoe ga je ze raken in hun hoofd en in hun hart?

Durf te kiezen!

Dan ga je kiezen. Dat lijkt lastiger dan het is. Want als je goed hebt nagedacht over de stappen hiervoor, is het zaak je gevoel te volgen en te toetsen en experimenteren. De tijd van het direct laten  drukken van 10.000 glossy folders is voorbij en je kunt klein en zonder grote investeringen beginnen. Maak een marketingcommunicatiemix die werkt voor jou. Welke boodschap wil je naar buiten brengen, waar wil je dat doen en wie en wat wil je bereiken. Wat heb je daarvoor nodig?
Heb je al een visuele identiteit? Een sterke vertaling van waar je voor staat in beeld(merk), lettertype en kleur gaat je helpen om eenheid te krijgen in je identiteit en imago. Het bewijst je (kern)waarden zonder dat je ze uit hoeft te leggen. Wil je alleen een logo voor op je visitekaartje of een complete visuele uitstraling? Zoek een goede vormgever en bedenk dat deze investering zorgt voor de eerste indruk die onbekenden van jou krijgen.

Optimale online vindbaarheid is van levensbelang

Dan ga je aan de slag met je website. Zorg dat deze geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Zelfs als je je eigen website maakt (bijvoorbeeld via WordPress) kun je plug-ins gebruiken die je helpen toetsen of je het goed aanpakt. YouTube staat vol met ‘how to’s’. Maar dit uitbesteden kan natuurlijk ook en maakt dat jij kunt focussen op waar jij het liefst mee bezig bent en wat het meest effectief is richting het bereiken van je droom. 

Delen is vermenigvuldigen

Heb je te maken met kennisintensieve producten of diensten dan kun je je kennis gaan delen. Dit kan zowel online als offline. Doe je dit online dan kost het je alleen tijd. Denk na over via welke online (social media) kanalen je je stakeholders kunt bereiken en deel daar relevante en interessante content. Is dat nog een brug te ver, kijk dan waar je netwerk online over praat en haak daar op in. Niet door jezelf te promoten, maar door ze te helpen bij hun uitdagingen. Als je zelf andere prioriteiten hebt, zorg dan dat degene die het voor je doet, precies weet met welk doel.
Ook het bezoeken van netwerkevents of ze zelf organiseren is een optie bij kennisintensieve concepten. Geef geen salespitch, maar geef relevante en interessante kennis weg. Dat straalt autoriteit uit en zorgt voor wederkerigheid (bron: Cialdini).

Positief reisadvies

Hoe klein of groot je je marketingstrategie ook vormgeeft, nadenken over dit aspect van zaken doen helpt je bij het zetten van de volgende stap op weg naar je droom. Kies en maak concreet en check regelmatig of je nog op koers ligt. Maar geniet ondertussen vooral ook van de reis!

Hulp nodig, wil je meer informatie of een adviesgesprek op maat? Bel of mail me! 06 123 283 71 of info@nxtbizz.com

Blog geschreven door Marieke Heesakkers. Zij is één van de partners van Nxtbizz die het mogelijk maakt om een complete dienst aan onze klanten te kunnen leveren. Wij geloven in samenwerking, zeker met Marieke!

 

By | 2017-10-04T13:34:35+00:00 oktober 4th, 2017|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment